YÖS 2010 ve YÖS 2009 sonuçları ile 2010 -2011 eğitim & öğretim yılında yabancı uyruklu öğrenci başvurusu kabul edecek üniversitelerin listesi ve bu üniversitelerin başvuru koşulları ile ilgili bilgileri içeren sayfamız her yıl olduğu gibi yine yayınlandı. Sayfamız belli aralıklarla güncellenecek ve başvuru koşullarını açıklayan üniversiteler listeye dahil edilecektir.
Ayrıca 2010 – 2011 eğitim öğretim yılında T.C. üniversitelerinin yabancı uyruklu öğrenci kabulünda kullanacakları yös, tcs, sat, act vb. sınavların, diğer uluslararası sınavların ve uluslararası geçerliliği olan lise bitirme diplomalarının başvuru taban puanlarınının yer aldığı liste aşağıdaki linkde yer almaktadır. Bu liste Yükseköğretim Kurumunun web sayfasından alınmıştır.
Üniversitelerin yabancı uyruklu öğrenci kontenjanlarının tamamının yer aldığı “Yabancı Uyruklu Öğrenci Kılavuzu” ise aşağıdaki linkde yer almaktadır.
Üniversitelere başvuruları nasıl yapılacak?
Önümüzdeki 3 aylık süre içerisinde, üniversiteler başvuru koşullarını kendi web sayfaları aracılığla açıklayacaklardır. Ayrıca bu bilgiler sitemizde yayınlanan YÖS 2010 ve YÖS 2009 ile Yabancı Uyruklu Öğrenci Başvuruları sayfasında da yayınlanacaktır.
Öncelikle, başvurmayı planladığınız üniversitelerin web sayfalarını ziyaret ediniz ve başvuru için gerekli kriterleri dikkatlice okuyunuz. Üniversitelerin başvuru koşullarına uyuyor iseniz, üniversitelerin belirlemiş olduğu başvuru tarihleri arasında yine üniversitelerin başvuru sırasında talep edeceği belgeleri (diploma, transkript, pasaport vb.) hazırlayıp posta yoluyla ya da direk olarak başvurunuz.
Önemli!
1- YÖS 2010 sonuçları ile birçok öğrenci yüksek puanlar almıştır fakat bu durum YÖS 2010 ortalamasının 45 puan olduğunu değiştirmemektedir. Ayrıca sanal ortamda karşılaşılan forum sitelerindeki yazışmalar, sitemizde yapılan yorum yazıları veya bazı kurumların yapmış oldukları yazılı ve sözlü puan açıklamaları vb. gibi puanlarla ilgili yapılan tüm açıklamaların güvenilirlikleri tartışmalıdır. Ve bunların büyük bir çoğunluğu, daha önceki yıllarda öğrenciler ve velileri tarafından birçok defa açığa çıkarıldığı üzere gerçek dışıdır. Bazı kişi veya kurumlar kendilerine ya da yakın çevrelerine çıkar sağlama amacıyla bu tür spekülasyonlar yaratmaya çalışmaktadırlar. Bu nedenledir ki, tercihleri yaparken bu tür açıklamaları dikkate almamanızı ve başvuru yapabileceğiniz kadar çok üniversiteye ve bölüme başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Başvurular sırasında ise üniversitelere eksiksiz ve doğru belgeleri teslim ettiğinizden emin olunuz. Tercih sıralaması yaparken ise tıp, diş hekimliği, elektrik elektronik müh., endüstri müh, mimarlık, hukuk, uluslararası ilişkileri vb. bölümlerin puanlarının daha yüksek olma ihtimalini göz önünde bulundurarak bu bölümleri tercih sıralamasında listenin üstüne yazmaya çalışınız.
2- Katsayıların değişmesinden kaynaklı olarak YÖS 2010 ve YÖS 2009 sonuçlarının arasında % 10’luk ya da 7-8 puanlık farklar oluşmuştur. Üniversitelere başvurular sırasında, üniversitelerin bu iki puan türünü nasıl bir karşılaştırmaya tabi tutacağı malesef henüz netlik kazanmamıştır. Bazı üniversiteler YÖS 2010 ve YÖS 2009 puanlarını birbirine dönüştürerek öğrenci kabulu yapabilecek iken bazı üniversiteler ise buna gerek duymayabilirler.
Ayrıca Yükseköğretim Kurumu’nun yayınlamış olduğu Yükseköğretim Kurumlarına Göre Yurt Dışından Öğrenci Kabulü Kriterleri sayfasında bazı üniversitelerin kimi bölümleri için 70 başvuru taban puanı yayınladıkları görülmektedir. (YÖS 2010’da alınan en yüksek puan 67.8’dir.) Bu puanlar önümüzdeki günlerde üniversitelerin kendi web sayfalarında yapacakları duyurularda değişiklik gösterebilir. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve itirazlarınız için ise lütfen YÖK, ÖSYM ve üniversiteler ile iletişime geçiniz.