SAT, açılımı Scholastic Aptitude Test olan ve ABD merkezli College Board tarafından uluslararası olarak düzenlenen bir sınavdır. SAT sonuçları, ABD ile Avrupa ülkelerinde bulunan seçkin üniversitelere lisans öğrenimi görmek amacıyla başvurularda kullanılmaktadır. Sınavlar ABD’de yılda 6 kez, Türkiye’de ve birçok ülkede ise yılda 4 kez gerçekleştirilir.
SAT Subject Tests, yine ABD merkezli College Board tarafından uluslararası olarak düzenlenen SAT sınavlarının ders bazında uygulandığı özelleşmiş testlerdir. Bu sınavlar toplamda 20 adet testi içerir.
SAT Subject Tests, yine ABD merkezli College Board tarafından uluslararası olarak düzenlenen SAT sınavlarının ders bazında uygulandığı özelleşmiş testlerdir. Bu sınavlar toplamda 20 adet testi içerir.
Bu testler;
Mathematics Level 1, Mathematics Level 2, Physics, Chemistry, Biology, Literature, United States History, World History, Chinese, Chinese with Listening, French, French with Listening, German, German with Listening, Modern Hebrew, Italian, Japanese with Listening, Korean with Listening, Latin, Spanish with Listening testleridir.
SAT Subject Tests sonuçları Türkiye’deki üniversite başvururken nadiren talep edilmekte olup, ABD’de ve diğer ülkelerdeki birçok üniversiteye başvururken üniversiteler tarafından talep edilebilir.
SAT hakkında ayrıntılı bilgi için College Board SAT sınavları resmi web adresi: https://collegereadiness.collegeboard.org/sat
SAT sınavlarına lise veya dengi okullardan mezun olan ya da mezuniyet durumunda olan her aday başvurabilir.
Sınavlara başvurularda herhangi bir sınırlama olmayıp, yaşından ya da uyruğundan bağımsız olarak her öğrenci sınavlara katılabilir. Ayrıca birden fazla sınava, birçok kez katılım konusunda da herhangi bir sınırlama olmayıp, öğrenciler diledikleri kadar sınava, diledikleri kadar katılabilirler.
Sınavların başvuruları College Board resmi web adresi olan https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register adresinden, açıklanan sınav takvimine göre ve genellikle de sınavlardan 1-2 ay önce online olarak yapılır. Başvurularda öğrencilerden dijital fotoğraf ve kimlik/pasaport istenmektedir.
Sınavlar ABD’de her yıl Ekim, Kasım, Aralık, Mart, Mayıs ve Haziran aylarında; Türkiye’de ve diğer ülkelerde yine her yıl Ekim, Aralık, Mart ve Mayıs aylarında yapılmaktadır. Fakat College Board sınav tarihlerini değiştirme ya da iptal etme hakkını saklı tutar.
Sınavlar, College Board’un belirlediği okullarda gerçekleştirilir. Sınav merkezlerini https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register/find-test-centers web adresinden öğrenmeniz mümkündür.
Başvuru ücretleri, seçilen ülke sınav merkezine göre değişmek kaydıyla 43 USD – 52 USD arasında ücretlendirilir. Ayrıca talep edilen hizmet içeriğine göre farklı ücretler de talep edilebilmektedir. Diğer ücretler hakkında bilgi sahibi olmak için https://collegereadiness.collegeboard.org/sat/register/international/fees web adresi incelenebilir.
Sınavların dağılımı ve süreleri:
- 52 adet soru içeren Reading Testi: 65 dk.
- 44 adet soru içeren Writing and Language Testi: 35 dk.
- 20 adet soru içeren hesap makinesi kullanılamayan Matematik-Geometri Testi: 25 dk.
- 38 adet soru içeren hesap makinesi kullanılabilen Matematik-Geometri Testi: 55 dk.
Özellikle sınavların İngilizce testlerine hazırlanacak adayların İngilizce dil düzeylerinin en az Upper-Intermediate seviyesinde olması gerekmektedir. İngilizce bölümünde yer alan Reading testinde yer alan sorular çoktan seçmeli sorular olup adayların okuduğunu anlama ve muhakeme becerilerini ölçer. Writing and Language testinde yer alan sorular ise yine çoktan seçmeli sorular olup, öğrencinin analiz yeteneği ile grammer bilgisini ölçmektedir.
Matematik-Geometri testlerindeki toplam 58 sorudan 45 tanesi çoktan seçmeli sorulardan, geri kalan 13 soru ise Grid-in denilen ve cevapların sayısal olarak optik formlara kodlandığı sorulardan oluşur. Matematik-Geometri testlerindeki soruların zorluk düzeyleri ile İngilizce testlerindeki soruların zorluk düzeyleri karşılaştırıldığında, Matematik-Geometri testlerindeki soruların nispeten daha yapılabilir sorular oldukları söylenebilir.
Bu bölümlere ek olarak sınavlarda Essay adında bir kompozisyon bölümü de yer almakta olup, bu bölüm adayın isteğine göre uygulanır. Türkiye’de SAT ile öğrenci kabulü gerçekleştiren hiçbir üniversite, yurt dışında ise birçok üniversite adaylardan Essay bölümü sonucu talep etmemektedir. Essay bölümü sadece ABD’deki üniversitelere başvururken uygulanması zorunlu bir bölümdür.
SAT sınavlarında herhangi bir taban puan açıklanmamakta olup, üniversitelere başvurularda üniversiteler genellikle 1000 ile 1300 arasında belirledikleri taban puanlarını ön koşul olarak belirleyebilirler.
SAT puanları hesaplanırken adayların sadece doğru cevap sayıları dikkate alınır ve puan hesaplamaları da doğru cevap sayısına göre belirlenir. Adayların İngilizce testleri bölüm puanları ve Matematik-Geometri testleri bölüm puanları ayrı ayrı hesaplanır. Ayrıca bölümlerde alınabilecek en az puan 200, en fazla puan 800 olup; en fazla toplam puan 1600’dür.
Yıldan yıla değişiklik göstermekle beraber, ortalama olarak her yıl 2-2,5 milyon öğrenci sınavlara katılmaktadır.