SAT (Scholastic Aptitude Test) Amerika’daki yüksekokul ve üniversitelere girişte hem amerikan vatandaşları hem de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından kullanılan aynı zamanda Türkiye’deki yabancı uyruklu öğrencilerin Türk üniversitelerine yerleştirilmesi sürecinde de birçok üniversite tarafından kabul edilen bir sınavdır.
“The College Board” tarafından düzenlenen SAT (Scholastic Aptitude Test) Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda yedi defa, Amerika dışındaki ülkelerde ise yılda altı defa olmak üzere uygulanır. Sınavlar genellikle 2 ayda bir uygulanmakta olup sınavlara başvurular ve kayıt, ilgili ülkelerdeki başvuru merkezlerinden veya internet üzerinden (http://sat.collegeboard.com/) yapılır. Sınavlara katılmada herhangi bir sınırlama yoktur. SAT sınavları sonuçları 2 yıl süreyle geçerlidir.
SAT (Scholastic Aptitude Test) üniversite öğreniminde önemli ve gerekli olan eleştirel okuma, yazma-kompozisyon ve matematik-geometri alanlarında öğrencilerin bilgi düzeyini ve yorum yeteneğini ölçmeyi hedefler. SAT sınavı öğrencilerin üniversite öğreniminde akademik başarıya ulaşmakta gereksinim duyacakları ve orta öğretimde öğrenmiş oldukları düşünme becerilerini sınar.
Genellikle lise son sınıf öğrencileri ya da liseden mezun olmuş olan öğrenciler SAT sınavına girerler. Bu test öğrencilerin orta öğretim boyunca edindikleri bilgi ve becerileri hangi düzeyde kullanabildiklerini ölçmeyi amaçlar. Bu sınavda düşünce ve problemleri çözüş biçimleri ve nasıl problemler arasında nasıl bağ kurdukları da değerlendirilir. Yükseköğrenim kurumları için SAT büyük bir kaynaktır. Bu test aynı zamanda öğrencilerin üniversitedeki performanslarının en hassas göstergelerinden bir tanesidir.
SAT (Scholastic Aptitude Test) sınavları SAT 1 (Reasoning Test) ve SAT 2 (Subject Test) olmak üzere iki ayrı sınavdan oluşur.
SAT 1 “Reasoning Test”, 3 saat 45 dakika süren ve çoktan seçmeli bir testtir. Öğrencinin sayısal ve sözel yeteneğini ölçer. SAT 1, “Mathematics” (Matematik – Geometri), “Critical Reading” (İngilizce sözel/eleştirel okuma), “Writing” (Kompozisyon) olmak üzere 3 bölümden oluşur. Her testin skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir.
Amerikan üniversitelerine başvurulurda SAT 1 sınavının 3 bölümünün de sonucu dikkate alınırken, yabancı uyruklu öğrencilerin Türkiye’deki üniversitelere başvurularında sadece “Mathematics” ve “Critical” Reading testlerinin sonuçları dikkate alınır, “Writing” bölümü skoru değerlendirmeye alınmaz.
SAT 2 “Subject Test” ise 1 saatlik bir testtir. Soruların çoğunluğu çoktan seçmelidir. Bu test, öğrencinin özel olarak bir akademik konu üzerindeki bilgisini ölçmeyi amaçlar. Test skoru 200 ile 800 arasında değişmektedir. SAT 2 testinin başlıca konuları İngilizce, Tarih, Matematik, Biyoloji, Kimya, Fizik, Fransızca, Almanca, İspanyolca, İtalyanca, Latince, Japonca, Çİnce’dir. Pek çok Amerikan Üniversitesi SAT testlerinin en az birisini, daha prestijli üniversiteler her ikisini birden isteyebilirler. Türkiye üniversiteleri ise yabancı uyruklu öğrencileri kabul ederken SAT 2 sonucunu dikkate almazlar.