ÖSYM tarafından yapılan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmek isteyen öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır.
- Yabancı uyruklu adayların,
- Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alan mavi kartlı ya da mavi kart almamış adayların, (adayın ortaöğrenimini nerede tamamladığının bir önemi yoktur)
- Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile TC vatandaşlığına geçen ya da bu durumdaki çift uyruklu adayların, (adayın ortaöğrenimini nerede tamamladığının bir önemi yoktur)
- Yurt dışında ortaöğrenimine (lise) devam eden TC uyruklu öğrencilerden ortaöğretiminin tamamını (01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden adaylar için ortaöğretiminin son üç yılını)
MEB nezdinde açılmış Türk okullarında tamamlayanlar dahil, KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayan adayların, - KKTC uyruklu olup, KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCE AL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki eğitim kurumlarından mezun olan ve GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan adayların,
başvuruları kabul edilir.
Ayrıca sınavlara başvuracak adayların lise veya dengi okullardan mezun olması ya da mezuniyet durumunda olması gerekir. Fakat mezun durumunda olmayan öğrencilerin de sınavlara katılmalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır.
Sınavlara başvurularda herhangi bir sınırlama olmayıp, yaşından ya da uyruğundan bağımsız olarak her öğrenci sınavlara katılabilir.
Başvurular her yıl ÖSYM sınav takvimi ile belirlenen tarih aralıklarında yapılmaktadır. ÖSYM tarafından TR-YÖS Aday İşlemleri sistemi üzerinden online olarak başvurular kabul edilmektedir.
TR-YÖS 2023 yılında Ocak ve Kasım tarihlerinde yapılmışken, 2024 yılında sınav tarihleri Mayıs ve Ekim olarak belirlenmiştir. TR-YÖS tarihleri her yıl ÖSYM tarafından ilan edilen sınav takvimi ile belirlenmektedir.
2024 Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) 52 ülkede 78 merkezde gerçekleştirilecektir. Her yıl yurt içi ve yurt dışı sınav merkezleri sınav kılavuzunda yayınlanmaktadır.
Türkiye’deki üniversitelere daha nitelikli ve fazla sayıda uluslararası öğrenci çekmek amacıyla 2023 yılı itibarıyla ÖSYM (T.C. ÖLÇME,YERLEŞTİRME VE SEÇME MERKEZİ) tarafından düzenlenmektedir.
Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı (TR-YÖS) ücreti, ülkelere göre farklılık göstermekle beraber ayrıntılı olarak sınav kılavuzunda yer almaktadır.
TR-YÖS 2024/1 sınav ücretleri ise şu şekilde belirlenmiştir;
TÜRKİYE, KKTC, ALMANYA, AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ, ARNAVUTLUK, AZERBAYCAN, BOSNAHERSEK, BULGARİSTAN, FRANSA, HOLLANDA, IRAK, LİBYA, MALEZYA, MISIR, ROMANYA, RUSYA ve SUUDİ
ARABİSTAN’ da sınava girecek adaylar için : 2.250,00 TL
CEZAYİR, ENDONEZYA, FAS, HİNDİSTAN, KAZAKİSTAN, KIRGIZİSTAN, KUZEY MAKEDONYA, MOĞOLİSTAN,
MOLDOVA, ÖZBEKİSTAN, PAKİSTAN, TACİKİSTAN, TUNUS ve ÜRDÜN’de sınava girecek adaylar için : 1.050,00 TL
AFGANİSTAN, BANGLADEŞ, CİBUTİ, ÇAD, ETİYOPYA, KOTDİVUAR (FİLDİŞİ SAHİLİ), GABON, GANA, GİNE,
KAMERUN, KENYA, KONGO, MALİ, MORİTANYA, NİJER, NİJERYA, SENEGAL, SOMALİ, TANZANYA ve UGANDA’ da sınava girecek adaylar için : 750,00 TL
Sınavda adaylara, Sayısal Yetenek Testi ile Temel Matematik Testi uygulanacaktır. Sayısal Yetenek Testinde 40 soru, Temel Matematik Testinde 40 soru olacaktır.
Sınav süresi 100 dakikadır.
Sınav içeriğinde Temel Matematik (30 soru+ 10 Geometri) ve Sayısal Yetenek (IQ) (40 soru) derslerinden sorulara yer verilir. Temel Matematik testlerinde sorulan sorular, Türkiye’deki ortaöğretim 9-10 ve 11.sınıf müfredatında yer alan konulardan sorulmaktadır. Genel Yetenek (IQ) soruları ise genelde adayın sayısal ilişkileri kavrayabilme yeteneği ile soyut düşünebilme becerisini ölçen sorulardan oluşmaktadır.
TR-YÖS’ de en az 100, en yüksek 500 puan bulunmaktadır. Üniversiteler tarafından yerleştirme işlemlerinde taban puan uygulaması bulunmakta olup, fakültelere göre farklılık göstermektedir.
Sınavda uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Standart puanlar aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır:
Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.
Adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.
Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacaktır.
Hesaplanan standart puanlar, Sayısal Yetenek Testi için 0,45; Temel Matematik Testi için 0,55 katsayısı ile ağırlıklandırılarak, adayların ağırlıklı puanları hesaplanacaktır. Ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları
gerekmektedir. Bu koşulu sağlamayan adaylar için ağırlıklı puan hesaplanmayacaktır.
Ağırlıklı puanlar, kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek TR-YÖS puanı oluşturulacaktır.
Son yıllarda yapılan istatistiklere göre sınavlara başvuran adayların yoğunlukla sahip olduğu uyruklar:
Türkiye, Azerbaycan, Suriye, İran, Irak, Türkmenistan, Afganistan, Almanya, Bulgaristan, Yunanistan, Somali, Fas, Yemen, Mısır, Nijerya, ABD, Fransa, Ürdün
Sayılar sınavdan sınava ve yıldan yıla değişiklik göstermekle beraber; ÖSYM tarafından yayınlanan aday sonuç belgesinde toplam katılımcı sayısı ve yüzdelik dilim yayınlanmaktadır.